ing H.J. (Har) van der Borgh

Adviseur monumentenzorg en ruimtelijke planvorming

Har van der Borgh (1962) is vanaf zijn prille jeugd geïnteresseerd in oudheidkunde en monumentenzorg. De keuze voor een studie bouwkunde aan de Hogeschool te Heerlen met stages bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en architectenbureaus, gespecialiseerd in monumentenzorg was derhalve niet vreemd. Na zijn basisstudie kwam hij in overheidsdienst en volgde hij aan de Bestuursacademie in Tilburg de opleiding Hoger Bestuursdienst Onderwijs (HBDO), met als specialisatie ruimtelijke ordening en later nog eens een tweejarige post HBO-opleiding bedrijfskunde aan de Hogeschool te Heerlen.

Vanaf eind jaren tachtig tot 2000 werkte Har als beleidsmedewerker bouwtoezicht, welstand en monumentenzorg bij diverse Limburgse gemeenten. Daarbij was hij betrokken bij een groot aantal prestigieuze projecten, waarbij hij verantwoordelijk was voor de ruimtelijk (historische) kwaliteit en vaak nauw samenwerkte met gerenommeerde architecten. Ook was hij projectleider van herbestemmingen en andere aan erfgoed gerelateerde bouwprojecten.

Daarna werd hij als senioradviseur gevraagd door Monumentenhuis Limburg. Gedurende de vijf jaar dat hij bij deze organisatie werkzaam was, ondersteunde hij een groot aantal gemeenten bij het ontwikkelen en uitvoeren van het gemeentelijke monumentenbeleid. Sinds 2005 doet hij dit vanuit Buro4. In de afgelopen 15 jaar was hij o.a. werkzaam voor de gemeenten: Arnhem, Echt, Heerlen, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Margraten, Meerssen, Peel en Maas, Sittard-Geleen, Stein, Tilburg, Vaals, Venlo, Venray en Weert.

Har heeft ruime ervaring in het werken bij en voor gemeentelijke overheden en bezit de benodigde (politieke) sensibiliteit. Daarnaast werkt hij gestructureerd en nauwkeurig, is hij een doorzetter en gericht op resultaat en efficiencyverbetering. In zijn spaarzame vrije tijd geniet hij graag van zijn oldtimers en rijdt en organiseert hij regelmatig oldtimerrally's.